Chcesz wiedzieć, jakim sposobem zrobić prawdziwą włoską pizzę? Najlepszym sposobem jest zaznajomienie się z szefami kuchni z perfekcyjnych pizzerii w Rzymie. Jeśli niemniej jednak nie planujesz być w Rzymie, najbliższą perfekcyjną opcją jest zapoznanie się z tym tekstem. Najważniejszą częścią jest przygotowanie włoskiej ciasta do pizzy! Ciasto we włoskiej pizzy jest czymś więcej, niż tylko jej podstawą -jest tym, co daje pizzy jej strukturę, łączy smaki i – jeśli dobrze zrobione – może sprawić, że poczujesz się jakbyś w istocie dotarł do Włoch.

Włoska restauracja Kraków

   

Ale najpierw: odrobinę o pizzy we Włoszech …
Standardowa pizza margherita pochodzi z Neapolu. Mimo tego, że stała się najpopularniejszym włoskim jedzeniem legendarnym za granicą, pizza i Włochy nie zawsze były bliskoznacznikiem. Na początku stosowano zasadę – im prostsza pizza, tym lepiej: klasyczna pizza napoletana była tylko ciastem z sosem pomidorowym, dodatkiem oregano lub też bazylii, do tego odrobinę czosnku, soli i oliwy z oliwek.
Naturalnie, włoskie jedzenie jest bardzo regionalne, także jeśli chodzi o pizze. Jedna norma jednakże jest wszędzie taka sama: każda oryginalna włoska pizzeria powinna być zawsze przyrządzana w piecu opalanym drewnem, w rzeczywistości pizzeria bez takowego nie ma się nawet zgodnie z prawem nazywać się pizzerią!

Czym charakteryzuje się włoska pizza?
Jednakowo jak reszta włoskiego jedzenia, włoska pizzeria jest perfekcyjna oraz najbardziej autentyczna – kiedy jest świeża, zawiera lokalne składniki.

Co jest niezbędne oprócz pieca, żeby zrobić włoską pizzę?
•    600 ml ciepłej wody,
•    1 kg mąki,
•    2,5 – 3 łyżki (25 gramów) rześkich drożdży czy też 2 łyżeczki (7-8 gramów) suszonych drożdży,
•    6 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia,
•    1,5 łyżeczki soli,
•    2 łyżeczki cukru – to wszystko na ciasto.

Następnie pora na ukochane akcesoria, chociaż można trzymać się również wyżej wymienionej klasyki. Najlepiej też gotową pizzę podać typowo po włosku – inaczej upiększyć kilkoma liśćmi bazylii i absolutnie nie dawać do tego jakiegokolwiek sosu, jedynym „sosem” we włoskiej pizzy winna być oliwa z oliwek, wysokiej jakości.