Kuchnia włoska jest jedną z najbardziej słynnych na całym globie. Dzisiaj skosztować można jej nie tylko w słonecznej Italii – jak autentyczne grzyby po deszczu wyrastają restauracje, które w menu mają włoskie specjały. Co ubóstwiają konsumować prawdziwi Włosi?
Co jest w największym stopniu charakterystycznym włoskim daniem?
Trudno wyobrazić sobie kuchnię włoską bez pizzy. Znacznej większości z nas to właśnie pizza kojarzy się z Włochami. Miłują ją też sami Włosi.
Świetna serwowana jest w restauracjach działających w Neapolu, który nie bez powodu określany jest mianem ojczyzny tego prostego, a jakże wyśmienitego dania. Najbardziej znana pizza to oczywiście Margherita. Składa się ona z:
• pomidorów San Marzano;
• sera mozzarella;
• świeżej bazylii.
Dobra pizza powstaje ze specjalnej mąki oraz wypiekana jest w piecu opalanym drewnem.
Czy dopuszczalna jest kuchnia włoska bez makaronów?
Mówiąc o tym, co w rzeczy samej uwielbiają jeść Włosi, nie można zapomnieć o makaronach. Co poniektórzy pokuszą się nawet o twierdzenie, iż to na pastach stoi cała kuchnia słonecznej Italii. Najbardziej włoskie jest bezsprzecznie spaghetti. Długi, dość cienki makaron łączy się z przeróżnego typu sosami. Istotne jest, by nie był on rozgotowany. Al dente, innymi słowy odrobię twardy – taki powinien być prawidłowo ugotowany makaron wedle Włocha. Inne znane włoskie makarony to:
• canelloni;
• lasagne;
•
Różnią się one formą i sposobem serwowania.
Włoska kuchnia jest niezwykle ubogacona. Poświęcić wolno jej w istocie długie opowieści. Na uwagę zasługują również słynne gnocchi lub ravioli. Bez względu niemniej jednak na to, po które danie sięgamy, jesteśmy w stanie być przekonani, że zachwyci ono głębią smaku i aromatu.