Wino białe lub czerwone? Jak dobierać wino do posiłków?
Włoska tradycja podawania wina do posiłków zawędrowała również do Polski. Coraz to częściej na naszych stołach gości ten niesamowity trunek. Niestety, okazuje się, że rodzima wiedza dotycząca tego, w jaki sposób dobierać wino do dań nie jest zbyt rozbudowana. Podpowiadamy które wino pasuje do których dań.
Wino hiszpańskie
Które wino pasuje do makaronów?
Makarony najlepiej podawać z winami wytrawnymi, jakie powinny być niemniej jednak lekkie. Jeśli makaron podawany jest z pomidorowym, mięsnym sosem, sprawdzi się najpoprawniej wino czerwone. W końcu takie danie wolno zestawić również z winem różowym.
bag in box
Z którym winem serwować dania rybne?
Stara zasada mówi, że do ryb najprawidłowiej pasuje wino białe. Należałoby jednakże pamiętać, że nie jest to bezwzględna zasada. Jeżeli serwujemy gościom zupę rybną, mamy prawo podać ją z winem czerwonym. Wymóg jest jednak jeden: musi to być wino lekkie.
Z jakim winem najprzyzwoiciej komponuje się mięso?
W tym wypadku dużo zależy od rodzaju mięsa. Do drobiu podawać wolno zarówno wino białe, jak i czerwone. Jeżeli decydujemy się na to drugie, to może to być wino lekkie. W przypadku kurczaka z rożna w grę wkracza tylko wino czerwone. Cielęcina ma prawo być serwowana lub z młodym winem czerwonym, bądź musującym winem różowym. Jeżeli na stole ma pojawić się mięso smażone, zaopatrzyć wypada się w mocniejsze wino o kolorze czerwonym.