Kraków- nie jedynie budowlane zabytki, lecz również przepyszna kuchnia
Kraków to z pewnością jedno z najpiękniejszych oraz w najwyższym stopniu dostatnich w tradycję lokalnych miast – nie da się kłócić z tym stwierdzeniem. Mimo to stolica Małopolski to nie wyłącznie Wawel oraz piękne zabytki – to również kuchnia i regionalne dania oraz produkty, z których słynie Kraków. Wielu wędrowców zdaje się nie pamiętać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, ponieważ krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, zwłaszcza, gdy chodzi o dania oraz lokalne produkty.

prawdziwa polska kuchnia w Krakowie

   

Lokalne produkty z Krakowa
Nie byłoby kuchni bez olśniewających towarów. Kraków słynie przede wszystkim z zdumiewającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Znaczącym powodzeniem cieszy się też masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te produkty często tworzą podstawy regionalnych dań kuchni Krakowskiej.

Kuchnia Krakowa – lokalne dania i potrawy
Choć kuchni Krakowa obfituje w ogrom wybornych regionalnych składników – podróżnicy zazwyczaj wypatrują gotowych dań, które za pomocą doznań kubków smakowych opiszą tradycję kulinarną stolicy Małopolski. I tu Kraków nie ma powodów do wstydu. Degustatorzy dań mięsnych są w stanie pokusić się o skosztowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej czy jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Dania rybne to natomiast karp w zalewie octowej bądź też karp zatorski wędzony. Wielbiciele zup powinni posmakować żurek po krakowsku bądź barszcz czerwony krakowski.
Jakkolwiek to, z czego w najwyższym stopniu słynie Kraków w Polsce i na całym świecie to nie danie główne, zupa lub przystawka – to przysmak, jaki wolno traktować jako zwykły specjał. Mowa oczywiście o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o obrysie koła. Wyróżniają go również charakterystyczne sploty, które wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki muszą mieć średnicę między 12 a 17 centymetrów oraz ważyć do 120 gramów. Z reguły obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem czy też kompozycją suszonych ziół.
Mniej wziętym, choć też uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, wypiekane na bazie zakwasu żytniego. Pokrywa chleba zaciemniona jest otrębami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać także po specyficznych pęknięciach oraz grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/nasze-restauracje/the-spaghetti/   
Jak dostrzega się, Kraków stoi nie wyłącznie Wawelem oraz Sukiennicami – to również raj dla smakoszy, jacy szukają nowych, polskich regionalnych kuchni i towarów, za pomocą których mogą o wiele przyzwoiciej zaznajomić Kraków i jego okolice.