Bazą kulinariów są smaki. Jakie smaki nam akompaniują? W głównej mierze kwaśny, słony, słodki oraz gorzki. Na pewno gwarantem słusznego smaku jest chętka na niego. Od czasu do czasu jesteśmy bardziej skłonni zjadać słodkie dania, innym wraz wolimy kwaśne. Podobno wszystko uzależnione jest od organizmu ludzkiego. Na pewno każdy z nas ma inne smaki w stosunku do przygotowanych przez siebie smaków. Wolno wykorzystywać należyte przepisy kulinarne takie jak potrawy zawarte w światowej rangi książkach kulinarnych faworyzowanych przez perfekcyjnych kucharzy. Jakim sposobem najbardziej można też uwzględnić jedynie własne doświadczenia kucharskie, bądź smaki zapamiętane z dzieciństwa. One także mogą odgrywać ważną rolę w kucharskim hobby. Smaki często się zmieniają. Szczególności kobiety w ciąży mają różne fanaberie względem smaków. Wzburzają słodkie z kwaśnym, zjadając kapustę ukiszoną i czekoladę lub inne kompendia smakowe. Tak można także łączyć swoje smaki.
http://akademiasmaku.pl/redakcja/tomasz-lach,2
Jak najbardziej czasami nie mamy ochoty na ekstrawaganckie połączenia, wobec tego uwzględniamy jedynie jeden typ smaku potrawy. W wielu przypadkach zastanawiamy się nad preparacją posiłków. Uważamy, że najważniejszą kwestią jest ochota i wykorzystanie składników, które powinny być właściwie najlepszej, jakości. Wbrew pozorom to właśnie sam fakt przygotowania takich potraw koncentruje się na wpływ na atuty smakowe oraz aromatyczne. To dosadne. Jeśli przypalimy ciasto, nie będzie ono tak smakowało, jak to, kiedy je przypilnujemy. Niewątpliwie wykorzystanie towarów pod względem, jakości, jak bardzo dobrych będzie ogromnie istotne.